Fråga:
Avstår WTFPL lagligt från garantier?
Supuhstar
2015-05-27 19:27:50 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Säg att jag skapar programvara och släpper den under WTFPL. Sedan använder någon det och det får sin dator att ta eld. Jag designade inte mitt program för att fånga upp deras dator, och faktiskt kan det vara för enkelt att göra det. Ändå tar de mig till domstol. Erbjuder användning av WTFPL (eller på annat sätt att placera produkten i det offentliga området) något skydd? Jag frågar detta särskilt för att det ofta verkar användas som en minimal licens där det inte är lagligt att släppa produkten i public domain, effektivt placera den där.

Mitt största resonemang är att föreställa mig pennor. Designen på en penna (grafit inbäddad i trä med gummi på toppen) är allmänt tillgänglig. [citat behövs] Om min arm svänger in i den spetsiga spetsen på en penna stämmer jag inte person (eller familj till den personen) som uppfann pennan. Om något, stämmer jag den som skärpt den, som placerade den där eller som tillverkade just den pennan.

Ett svar:
#1
+7
chapka
2015-05-27 19:41:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kort svar? Nej, WTFPL erbjuder inget skydd.

En programvarulicens är ett avtal mellan programvaruleverantören och slutanvändaren som definierar de villkor och villkor enligt vilka slutanvändaren får använda programvaran.

Ofta innehåller traditionella programvarulicenser villkor som begränsar säljarens ansvar. Till exempel: "Slutanvändare accepterar risken att denna programvara kommer att initiera beräkningsbrand." Det kan också begränsa slutanvändarens rätt att stämma, genom att kräva bindande skiljedom, eller genom att kräva att de stämmer i en viss domstol i ett visst tillstånd. , eftersom WTFPL inte innehåller dem.

Tänk på det här. Om du tecknar ett kontrakt med mig för att köpa mitt hus och sedan tänder eld på min bil, kan du inte vinka huskontraktet mot mig och säga, "Det här är ett juridiskt bindande kontrakt, och det står inte att jag kan inte sätta eld på din bil! " Det kan inte heller sägas att du kan, och det är därför inte relevant för den rättegång som jag kommer att väcka mot dig för skador på min bil.

Avtal är bara relevanta för en rättegång om de innehålla en klausul som är relevant för föremålet för stämningen. WTFPL innehåller inga klausuler där slutanvändaren går med på att göra eller inte göra någonting, och kan därför inte vara ett försvar mot honom eller henne att göra eller inte göra någonting alls.

Jag antar att en bättre fråga skulle vara: "Ger det mig något skydd att placera min programvara i det offentliga området?"
Nej - varför skulle det? Du kan avstå från dina rättigheter; du kan inte göra anspråk på någon annans. Om de inte går med på att inte stämma dig, är de fria att göra det oavsett vad du gör.
@chapka tekniskt, de kan stämma dig ändå. Då kan de förlora av någon anledning, men du kan inte riktigt hindra dem från att stämma i första hand.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...