Fråga:
Fördelarna med "Jag minns inte ..."
Carlos Bribiescas
2015-05-30 06:55:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det är ofta ett skämt som politiker säger "Jag minns inte att jag gjorde X" när de anklagades för något.

På engelska säger jag inte minns att du kan misstas. Men bokstavligen talat, när som helst kan allt du säger vara felaktigt för att du är mänsklig och minnet är ofullkomligt. "eller" Jag minns inte ... "erbjuder någon form av fördelar när det gäller att åta sig uttalandet?

Förmodligen, eftersom det här är webbplatsen på lag, undrar du specifikt om det här är ett praktiskt försvar mot eventuella skador på skador?
Ja. Jag menade åtminstone i alla sammanhang där det du sa kunde användas mot dig. (Så till exempel efter att ha läst dina Miranda-rättigheter.)
Problemet med "Jag minns inte" är att du inte bara svarar på frågor en gång på en dag. Du uppmanas dem upprepade gånger i olika sammanhang. Och om du vill spela dumt med en motsatt rådgivare som har läst alla dina e-postmeddelanden är det bättre att du är ett slags geni.
En annan som du saknade, men är i samma riktning, är att datum alltid anges som "På eller runt 8:00 den 19 september 2018" när vi inte har tidsstämpeln. Om det finns en annan tidsstämpel för händelsen, och den ägde rum kl 08:01, ligger den fortfarande inom detta datum. Det är fortfarande svårt att fastställa den faktiska tiden också, men det är en bra start när den kan inträffa.
Två svar:
#1
+9
chapka
2015-06-01 07:13:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

"Jag minns inte" skyddar dig från mened bara om det är sant.

Låt mig prova ett exempel. Du får frågan: "Har Mr. Blatter lämnat dig ett kuvert fullt med kontanter?"

Du säger: "Inte till mitt minne."

Nu introducerar regeringen ett videoband av du tar emot och räknar pengarna, och ett tackbrev du skrev till Blatter och sa "Tack för den fantastiska muta!" hade glömt alla dessa saker ... men det är inte mycket troligt, eller hur?

"Jag minns inte" är inte en magisk kula. Det är som alla andra uttalanden: det är mened om det inte är sant.

Kom ihåg att "mened" är ett specifikt brott: att ligga * under ed *. Det betyder vanligtvis i en deposition, på vittnesboden eller att vittna inför kongressen. Frågeställaren nämnde * Miranda *; att ljuga för polisen kan vara påtagligt på andra sätt, men om jag inte tar fel är det inte mened.
Men är inte hindret för att upprätta mened högre, för oppositionen måste inte bara fastställa ett faktum utan också fastställa _utöver rimligt tvivel_ att du borde ha kommit ihåg det? Jag skulle vara intresserad av att se några framgångsrika exempel på mened för sådana uttalanden, eftersom jag är samvetsgrann är jag inte särskilt uppmärksam på vissa saker. Du kan till exempel fråga mig vad jag hade på mig igår och jag skulle inte komma ihåg, medan min fru skulle komma ihåg vad jag hade på mig nästan vilken dag som helst under de senaste fem åren. Däremot skulle jag tro att hon inte kommer ihåg vilken färgbil hon kör varje dag;)
Om du inte tog så många mutor att du verkligen glömde _ den här_. Naturligtvis, i det här fallet slår jag vad om att du har ett mycket större problem ändå.
Hmm, ja, jag har accepterat så många mutor, jag glömde helt bort * den där *.
#2
+2
cnst
2015-06-02 22:28:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

För att ta itu med ett tidigare svar som sedan har tagits bort (tillsammans med min oenighetskommentar) ... Vissa föreslog att "Jag kommer inte ihåg" är ett exempel på att ta den femte.

Men vi instämmer med respekt. I uttalandet "Jag kommer inte ihåg" hävdar man att man inte minns en viss händelse eller fakta, vilket är tydligt inkriminerande om det skulle kunna bevisas att man faktiskt hade ett sådant minne, eller måste ha haft . Det är också uppenbart att det är helt annorlunda än att upprätthålla tystnad eller uttryckligen bara säga tillräckligt för att göra det.

Naturligtvis är det vid första anblicken att bevisa någons felaktiga eller perfekta minne förmodligen mindre rakt än en direkt förnekelse av faktum, men det är inte en mindre lögn än en fullständig förnekelse, så som ett annat svar från chapka påpekar är det inte så svårt att införa beviset motsatsen till uttalandena "Jag minns inte" (videoband och ett tack-för-muta-anteckningar), och jag måste påpeka att om du måste försvara dig mot sådana bevis medvetna om att ditt ursprungliga "Jag minns inte" har varit falskt i alla fall, kan du lika gärna begå en annan mened.

Om det är användbart eller inte i allmänhet? Om du måste svara på en massa frågor, och endast vissa svar föregås av, "Jag minns inte", kan det utan tvekan ha någon effekt av vad du gör och inte kommer ihåg. Men om du förordar varje enskilt svar med ett sådant uttalande, börjar det bli något av en fars.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...