Fråga:
Vad är skillnaden mellan "mord", "mord" och "mord"?
kevin
2015-05-27 18:43:23 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Har "mord", "mord" och "mord" olika juridiska definitioner? Eller är det bara termer som hänvisar till samma handling som används i olika jurisdiktioner?

Denna fråga beror väldigt mycket på vilken jurisdiktion du pratar om. Även om det som regel finns någon skillnad mellan några av dessa, spelar det verkligen roll var du menar.
Två svar:
#1
+10
chapka
2015-05-27 19:07:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Svaret kommer att bero på vilken jurisdiktion du pratar om. Men jag kan ge dig några allmänna principer som gäller, i de flesta fall i USA, åtminstone.

"Mord" är en allmän term för att döda en person av en annan. Om någon dog, och en annan person orsakade det, är det mord. Specifikationerna kommer att skilja sig från stat till stat, men i allmänhet är mord det allvarligare brottet och har ett allvarligare straff.

Så om en person dör vid en annan persons hand är det ett mord, och det kan också vara mord eller mord.

Det sätt som lagen skiljer mellan mord och mord måste vanligtvis gör med mördarens mentala tillstånd. Till exempel kan en stat med tre mordbrott bryta ner dem så här:

  • Mord: "Jag dödade honom för att jag ville stjäla hans plånbok."
  • Frivilligt mord : "Jag dödade honom för att jag bara fick reda på att han sov med min fru."
  • Oavsiktlig mord / försumlig mord: "Jag menade inte att döda honom, men jag var full och såg inte stoppskylten. "

Dessa mordbrott kommer sedan att delas upp ytterligare i grader baserat på försvårande eller förmildrande faktorer. I vissa stater finns det till exempel en mycket begränsad definition av första gradens mord, vilket kan vara det enda brott som tillåter dödsstraff (exempel: mord på en polis, mord medan han avtjänar livstidsdom).

Så det är möjligt för ett mord att vara icke-brottsligt? T.ex. En polis skjuter på en man som håller en kniv och försöker attackera. Mannen dog. Polisen begick ett lagligt mord?
Ja, beroende på hur bred en definition du använder för "mord". Vissa människor använder termen endast för att hänvisa till en handling som passar under ett av "mordbrotten", vilket innebär att om du har ett försvar (som självförsvar) är det inte "mord". Andra använder "mord" som ett allmänt begrepp för varje mord, i vilket fall det skulle vara ett mord, men inte ett brott.
** IANAL **, men är du säker på att "jag var full" är ett bra exempel? Jag hade intrycket av att vissa (många?) Jurisdiktioner skulle betrakta det som frivilligt, eftersom du drack och körde villigt. Om så är fallet skulle det vara bättre att ersätta det med ett mindre tvetydigt exempel.
Är du säker på att dödsfrågan inte är mord? Om du fångar någon i sängen med din fru och skjuter honom, hur är det inte mord? Det är avsiktligt. Eftersom du måste ta upp pistolen är det inte en reflexåtgärd, den är mediterad - åtminstone några sekunder. Eller finns det en tidsgräns för pre-meditation?
#2
+4
Libra
2015-05-27 23:50:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mord är avsiktligt och avsiktligt avlivat. Mansdöd är också kriminellt mord men är inte mord, eftersom det inte är avsiktligt t. Ex. någon kommer hem och upptäcker makan i sängen med någon annan och "dödar". Det är frivilligt mord. Mord är dödande, kriminellt eller inte, så "självförsvar" eller oavsiktlig mord är mord. Allt mord och mord är mord, men inte allt mord är mord eller mord.

Det finns en annan kategori av ofrivilligt mord.

Exempel: Du kör i ett bostadsområde i ett "säkert "hastighet på 10 mph. Ett litet barn rusar under din bil, du kan inte svänga och döda barnet. Det är av misstag, inte "mord."

Exempel: Du kör i samma stadsdel vid 30 km / h. Det är långt över de 15 km / h som anses vara "säkra". Om du träffar ett barn kommer du nu att anklagas för brottslig ofrivillig mord eller mord på grund av din "vårdslösa åsidosättande" av säkerheten.

Exempel: Du kör vid 10 km / h, men är DUI, vilket saktar dina reflexer. Om du nu slår ett barn under påverkan av alkohol, är det kriminellt ofrivilligt mord.

Detta är inte sant i någon jurisdiktion jag känner till; mord definieras i allmänhet som * olagligt * dödande av en annan (för att citera federal lag, "Mansdöd är olagligt dödande av en människa utan ondska"), och mord är i allmänhet * när som helst person A är ansvarig för död B huruvida det är kriminellt eller inte (ett mord i självförsvar är mord, även om det inte är olagligt).
@cpast: Jag redigerade mitt svar när du kommenterade och antagligen nedröstade. Är det ok nu?
Ganska mycket (du kanske vill klargöra att mord är specifikt kriminellt mord). Nedröstningen har tagits bort.
Skillnaden mellan frivilligt och ofrivilligt mord är specifikt för vissa jurisdiktioner. England och Wales har ingen sådan skillnad (jag vet inte om Skottland).
Du kan inte ha rätt när det gäller att skjuta-killen-i-säng-med-fru-exemplet ... Det är avsiktligt dödande, därför mord. Manslag är våld som oavsiktligt slutar med döden. Om du slår en kille (som tänker skada honom icke-dödligt) men han faller, träffar huvudet och dör, kan det vara mord. Jag förstår inte hur man kan använda något dödligt vapen annat än mord.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...