Fråga:
Hur beslutar saudiska domare om en person har blivit vuxen och är berättigad till dödsstraff?
HDE 226868
2015-05-30 04:35:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

En av bestämmelserna i konventionen om barnets rättigheter är att en person under 18 år - eller annars under majoritetsåldern - inte kan avrättas. Två länder - Saudiarabien och Sudan - har fortfarande dödsstraff för ungdomar, eller snarare använt det sedan 2009. Iran verkar ha avskaffat det 2012.

Dessa avrättningar utgör uppenbart brott mot internationell lag. Här är ett utdrag från Wikipedia om det saudiska scenariot om ungdomsdödsstraff:

Kommittén för barnets rättigheter, som granskade Saudiarabiens behandling av barn enligt konventionen i januari 2005, fördömde starkt regeringen för sin praxis att införa dödsstraff mot ungdomar och kallade det "en allvarlig kränkning av de grundläggande rättigheterna". Kommittén sa att det var "djupt oroligt" över de diskretionära maktdomare som har att behandla ungdomar som vuxna: I sin rapport från 2004 sa den saudiarabiska regeringen att den "aldrig ålägger dödsstraff på personer ... under 18 år". Regeringsdelegationen erkände senare att en domare kunde införa dödsstraff när han beslutade att den dömda personen hade nått sin majoritet, oavsett personens faktiska ålder vid tidpunkten för brottet eller vid tidpunkten för den planerade avrättningen. p>

Den sista biten är hämtad från här. Det ger ett exempel på kriterier som används för att avgöra om en person har nått en ålder av majoritet (betoning min):

I september 2005 uppmanade Human Rights Watch den saudiska regeringen att pendla döden domen av den 14-åriga Ahmad D., dömd till döden i juli 2005 för att ha dödat ett annat barn när han var 13. Domstolen i Dammam prövade Ahmad som vuxen utifrån dess bedömning av grovheten i hans röst och utseende av könshår.

Hur avgör saudiska domare om en person har blivit vuxen eller inte och är berättigad till dödsstraff?

Jag vill bara påpeka att det finns andra länder som har dödsstraff för andra ungdomar än Sudan och Saudiarabien, särskilt USA, men jag är inte säker på när de senast genomförde en.
@Roy, lägsta ålder i USA [har varit 18 år sedan 2005] (https://en.wikipedia.org/wiki/Roper_v._Simmons).
Döda någon baserat på könshår? Ja, rätt ...
Ett svar:
#1
+5
jimsug
2015-07-12 07:38:44 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Human Rights Watch publicerade en rapport om barn i Saudiarabiens rättssystem ("Godtyckliga förfaranden för bestämning av majoritetsålder i brottmål"):

Rättslig åsikter om när ett barn kan prövas som vuxen varierar mycket, och beror ofta på mått på barns fysiska utveckling , i strid med internationella standarder, som uppmanar stater att göra bestämningar av vuxnas kompetens baserat på "emotionell , mental och intellektuell mognad ”, och inte barnets fysiska mognad. Sharia-forskaren Shaikh Ahmad bin Hamad al-Mazyad, som har tjänstgjort som seniorrådgivare för justitieministeriet i mer än 20 år, berättade till exempel Human Rights Watch att domare beslutar att en person har nått majoritet (baligh) baserat på kända fysiska tecken på puberteten (bulugh, som också kan översättas som "majoritet") och säger att det var acceptabelt att avrätta en nio år gammal flicka dömd om hon hade nått puberteten (för vidare information om detta se kapitel V, ”Juvenile Death Penalty,” nedan). Han uppgav också att enligt Sharia var 15 års ålder "den yttre gränsen" för majoritet (bulugh), så att ett barn i åldern 15 år eller äldre som saknade dessa tecken fortfarande kunde dömas och avrättas om det visade sig ha begått mord .
...
“vissa experter inom fiqh [islamisk rättspraxis] anser att tecken på [fysisk] mognad ser ut som motsvarande att ha uppnått en ålder av majoritet , medan andra experter inom fiqh går mot 20 som majoritetsålder , och medan det inte finns något klart i lagtexten i Saudiarabien som specificerar denna ålder, går den mot att vara 18. ”

På grundval av denna rapport - och det fall som citeras i din fråga - verkar det som om fysiska attribut är de viktigaste frågorna, även om ålder verkar vara ett problem också.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...