Fråga:
Kan jag avstå från mina lagstadgade rättigheter?
user175
2015-05-30 23:18:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag har märkt att Steam nyligen har lagt till den här biten av text i sin gransknings- och bekräftelsessida:

Genom att klicka på knappen nedan för att fortsätta godkänner du att Valve ger dig omedelbar tillgång till digital innehåll så snart du har slutfört ditt köp utan att vänta på 14-dagars uttagsperiod. Därför avstår du uttryckligen från din rätt att återkalla detta köp.

För mig som översätts till "Jag avstår från mina lagstadgade rättigheter som har beviljats ​​mig av EU", som till mina kunskap kan inte göras. Har detta stycke någon rättslig betydelse inom EU (jag vet att denna praxis är vanligt i staterna)?

Tack på förhand!

Obs: Steam har nyligen börjat tillåta återbetalningar inom 14 dagar för felaktiga produkter med några försiktighetsåtgärder, oavsett om det här är ett resultat av en juridisk utmaning eller inte vet jag inte.

Även om detta mycket sannolikt är en tillfällighet ändrade [de ändrade helt] för bara två dagar sedan (http://gaming.stackexchange.com/a/221936/6938) deras servicevillkor för återbetalningar, så denna fråga gäller inte längre Fråga bara, så kommer de att återbetala dig (_ vissa villkor gäller). Jag menar, jag tror inte att de läser här och reagerar, men ...
Ett svar:
#1
+17
animuson
2015-05-31 00:08:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De europeiska lagarna har specifika avsnitt om digitala varor. Följande två avsnitt är relevanta för dig:

Från Returnering av oönskade varor:

Varning!
Observera att du kanske inte använda varor som du har fått innan du bestämmer dig för att återkalla köpet. Ångerrätten finns för att låta dig undersöka produkten på samma sätt som du skulle göra i en butik, inte för att ge dig 14 dagars gratis användning.

Tänk också på att mer specifika regler gäller för digitalt innehåll (t.ex. nedladdning eller strömning av musik eller video).

Från Shopping online:

Digitalt innehåll

Specifika informationskrav gäller när du köper digitalt innehåll online, t.ex. när du laddar ner eller streamer musik eller video. Innan du köper måste du också informeras om hur innehållet fungerar med relevant hårdvara / mjukvara (driftskompatibilitet) och om dess funktionalitet, inklusive om geografiska begränsningar gäller användningen av innehållet och om privata kopior är tillåtna.

Du åtnjuter också ångerrätten inom 14 dagar från det att du ingått avtalet om digitalt onlineinnehåll. När du börjar ladda ner eller streama innehållet kan du dock inte längre dra tillbaka köpet, förutsatt att näringsidkaren har uppfyllt sina skyldigheter. Närmare bestämt måste näringsidkaren först erhålla ditt uttryckliga godkännande för omedelbar nedladdning eller direktuppspelning, och du måste uttryckligen erkänna att du förlorar din rätt att dra tillbaka när föreställningen har börjat.

Så ja, lagen tillåter dig specifikt att avstå från den rätten när du köper digitala varor. Så länge Steam har korrekt annonserat produktens systemkrav och andra viktiga detaljer, förlorar du rätten att återkalla köpet när du börjar ladda ner det till ditt system.

Gäller det för spel som inte passar för ändamål, det vill säga att de bara inte kör också? Men tack för ditt mycket grundliga svar!
Det är ett knepigare område som jag inte är säker på. Om det inte är Steams fel, utan spelutvecklaren, kommer Steam vanligtvis bara att vidarebefordra dig till utvecklarens kontaktformulär för att skicka felrapporter. Men de är inte onda och om du verkligen har problem är chansen att de inaktiverar spelet från ditt konto och ger dig kredit. Du kommer antagligen att behöva hoppa igenom en hel del ringar för att bevisa att det verkligen inte fungerar.
Jag stötte på detta tidigare och det var bara genom att kasta hela EU: s lagstadgade rättigheter åt dem som de utfärdade mig med en återbetalning, men det verkar som om alltför många människor fick det här för deras smak, därav detta nya stycke. De gillar verkligen inte att hantera återbetalningar. Tack för din hjälp ändå :)


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...